Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kalocsa

2012.12.13


dia9.jpg

 

Korai, régies öltözet darabok alig találhatók e csoportban, annál több a friss, új elem. A sokféle, felhasznált anyag és díszítésmód, igen változatossá teszi. Fénykorát a két világháború között élte, de volt még erő benne a II. világháború után is, új formák alakítására, befogadására.

 

Férfi viselet:

A férfiak, lehajtott gallérú, kézelős gyolcsinget viseltek, vászongatyát csak nyáron munkára. Ünnepen, nyári időben is az ellenzős, vitézkötéssel díszített fekete posztó csizmanadrágot hordták. Egyedül a Kalocsa vidéki viseletre jellemző a hosszú, csipkével és zsínórozással díszített, csukott, álló gallérú " untering " / zártnyakú, csípőt fedő, hosszú ujjú, sötét színű, kötött vagy szövet kabát /. Kék vagy fekete brokátból, bársonyból készítették, de vannak rózsás példányai is. Ezt az ingre öltötték, föléje rövid, kivágott, könnyű, zsínórral gazdagon kihányt kis mellényt vettek. A férfi viselet sajátos arcát, ez a mellényes " untering " adja meg. Télen fekete szövetkabát és prémgalléros, rövid nagykabát a divat. Öregemberek, sokáig hordták a kecskeméti és halasi subákat, prémkucsmával. Prémkucsmát a fiatalok is hordtak télen, különben keskeny karimájú, kerekre formált tetejű kalapot viseltek. A szűrt, ennek jobbára a fekete, nem cifra változatait viselték, de nem általánosan, a szegények ködmönbe jrtak.

 

Női viselet:

A lányok, hajukat elválasztva, két ágra fonva, koszorúba tűzték, elől csipkésre igazították és a fejtetőn csokorba kötött, szalaggal fogták át. Az asszonyok szabott, hímzet gyolcs főkötőt tettek a kontyukra munkában, a ház körül, mezőn - ez volt a rendes viselet. Ünnepeken vagy hűvős időben, félkemény, papírral bélelt, színes gyöngyökkel, mintásan hímzett fityulát vettek a főkötő fölé. Ez egyetlen darab, brokát vagy más selyem kelméből formázták, s körül szegték csipkével. Efölött viselték, ha az alkalom úgy kívánta, a különféle áll alatt megkötött fejkendőket. A női viseletben a hosszú ingnek, már csak emléke él, a mellévarrott, rövid ingből is csak mútatóban maradt fenn pár darab. Bevarrott, szűk, rövid ujjú, vagy télre hosszú ujjú ingeket varrtak, vállfolttal, kétféle nyakkívágással és ingelővel. A könnyű nyári ingek, szegletes kívágásúak, elejük sima. A téli s az ünneplő ingek, elől csukódnak, alacsony álló nyakkal, gyakran fodorral. Az ing eleje szegőzött, és a férfi ing módjára, gombokkal csukódik. Hordtak külön nyakfodrot is, a " krézlit ", mikor a fejkendőkötés módja ezt lehetővé tette. Ennek az öltözetnek csak a szoknyás változatait ismerjük. Egy - egy leány, három garnítúra alsószoknyát kapott kelengyébe, egy fehéret, egy rózsaszínt, és egy világoskéket.Ezenkívül, alsószoknya készült a megfakult, megkopott felsőszoknyákból is, amelyet a fiatalok pirossal, az idősebbek fekete anyaggal szegtek fel alul. 4 - 5 alsót is felvettek egymásra, s az ünnepen mindezekre, nagy, kerek, farpárnát tettek, hogy kerek legyen a szoknya. A szoknyákat, anyaguk szerint apróbb vagy szélesebb ráncba szedték, és széles gallérba foglalták. Az ünnepi  szoknyák aljára, körül fekete csipke sorokat varrtak, az egyszerűbbekre, szegőszalagból 3 - 5 csíkot is. A szoknyák anyaga igen változatos, a kartontól, a kék és fekete festőn át, a kasmírig, szövetekig, bársonyig, plüssökig, és a plüssvirág atlaszselymekig. Kötényük jellegzetes, formája egyenes, két alsó sarka lekerekített és gyakran hímzett. A kötényük, anyaga egyező az öltözetével, de esetenként más színű. A Kalocsa vidéki viselet, pruszlikja új formájú, testhez álló, elől gombolódik. Hímzett fehér gyolcs példányait hordták, a fiatalok nyáron, ünnep délutánján, táncban, de ismertek a horgolt, kötött, vagy egyszerű szövet pruszlikok is, amelyek felett már nem hordtak vállkendőt. A különböző néven ismert ujjasok a szoknyához tartoznak, amelyel azonos, ritkábban eltérő anyagból készültek, elől csukódik, hosszúak a csípőig érnek, a derékon övvel. Az ujjasok a nyaknál különfeleképpen, magasan csukódnak, és gallérjuk van. Télre bélelt ujjasokat viseltek, amelyek fölé " berliner " kendőket öltöttek, idősebbek nagy posztókendőket, amelyeket nem átlósan, hanem hosszában ketté hajtottak. Ez a vidék előszeretettel hordta a színes, kötött gyapjú harisnyákat, amelyeket még ki is hímeztek, a papucshoz. Ugyan itt, divatja volt a színes, fűzős szalagcsokrokkal felékesített, fekete bársonyszárú cipőnek.

 

dia10.jpg

 

 

 

b.jpg

 

 

bacskiskun.jpg

 

 

dia8.jpg