Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyaros ruhák

2013.01.03

 

 

1770.jpg

Nemesek 1770.

 

 

feloltok.jpg

A XIX. század folyamán nemzeti viseletünk sokrétűen változott.  V.Ferdinánd pozsonyi koronázása /1830/ a magyar arisztokráciát jelképező díszruha, a " DÍSZMAGYAR " létrejöttének időpontja. Kossuth Lajos iparvédegyleti mozgalmához az egész ország csatlakozott. A hétköznapokon, de a szalonokban és bálokon is az a cél vezérelte az asszonyokat - leányokat, hogy sáljaik, hajukba font szalagjaik is hazai gyártmányok, ruháik magyaros szabásúak legyenek. A szabadságharc idején az öltözék megválasztása, a nemzeti színek viselése egyértelműen a hazafias érzések kifejezése volt. Ekkor alakul ki a korábbi dolmánynak és mentének, különféle történelmi névvel megkülönböztetett variánsa. Árpádka, Kazinczy, Zrínyi. A dísz - és hétköznapi ruha átformálása mellett a XIX. században kezdték kutatóink a népművészet motívumainak gyűjtését, s e gyűjteménynek közreadása termékenyítően hatott a viseletek változására is.

 

 

1830.jpg

 1830.

 

 

1840-1850.jpg

 1840. - 1850

 

 

1860-1880.jpg

1860. - 1880.

 

 

 

1896.jpg

 

1896 -ban a honfoglalás ezredik évfordulójára az egész, de kiváltképp a főváros rendkívüli, nagyszabású ünnepségsorozattal tette emlékezetessé. A főrangú urak díszruhában ülték meg lovaikat, kócsagtollas föveggel, panyókára vetett prémes mentében, selyemdolmányban és sarkanytyús csizmában. Az ünnepségen jelen lévő hölgyek hasonlóan pompás díszruhákban az urak méltó párjaiként vonultak fel. Arannyal - ezüsttel hímzett, fűzőtt derekú csillogó selyem ruhákat, tűll - és csipkekötényt, fejükön párta és fátyol díszelget. A milleniumi bemutató után, a nagy állami és egyházi ünnepeken, így 1916-ban IV. Károly koronázásán is újabb alkalom nyílt a reprezentálásra.

 

 

1920.-1930.jpg

Az I. világháború után, a trianoni békeszerződéssel az ország területének kétharmadát elvesztette. A nemzetet ért csapáson kesergők ismét fekete gyászruhát öltöttek. A magyar ruha divatjának megteremtésével, a nemzeti öntudatot, hazafias érzéseket igyekeztek kifejezni. 1920-ban a női szabók országos szövetsége pályázatot írt ki.

 


" Öltözködési mozgalom indult a nagyvilág divatjának magyarosítása érdekében, amelynek képviselői az addig alig ismert népviselet formáit és díszítéseit kívánták a napi divattal egyeztetni. "

1931-ben indul a " Muskátli " divat és kézimunka újság.

 

 

1920.---1930.-i..jpg

"A színeket és formákat a tervezők, a szabók éppoly elöszeretettel keresik a népművészet ősi kincsei között, amilyen szeretettel fogadják ezeket a népi eredetű modelleket a nők Londonban, Párizsban, Amerikában és Budapesten... "

 

Pesti Hírlap 1936.

 

 

1920.---1930.-ii..jpg

" A magyar ötlet, magyar jellege, valahogy kijutott Párizsba, hogy onnét diadalmasan meghódítsa a világot, és visszatérjen újra hozzánk és sikere legyen, mert hiszen Párizsból jött. "

 

Muskátli 1939.

 

 

1938..jpg

1938.

 

 

 

1940..jpg

1940.

 

 

 

1979.-1980-.jpg

1979. - 1980.

 

 

 

Múlt

/ Egy kiállítás képei. /

 

 

szoknya-es-vallfuzo.jpg

Szoknya és vállfűző XVII. század

Zöldeskék nyírott láncbársony, ezüst - és aranyozott ezüstfonalal, domború hímzéssel és korallgyöngyökkel díszített.

/ Eszterházy Orsolya ruhatárából /

 

 

 

mente.jpg

Dolmány 1735.

Sárga alapon színes selyem - ezüstfonallal és ezüst szalaggal brossírozott, fémfonalas zsínórral díszített.

/ A gróf Vay család ruhatárából. /

 

 

 

vallfuzo.jpg

  Női ruha XVII. sz.

Szövete Olasz. Kék selyemdamaszt, aranyozott ezüstfonalból vert csipkével díszített. Köténye Osztrák, selyemfátyol szövet, arany - és frizéfonallal, arany szalaggal átszőtt.

 

 

 

 

sajatterv.jpg

Női mente 1860

Sötétzöld nyírottbársony, ezüst zsínórdísszel és ezüst filigrán gombokkal díszített.

/ A ruha sajátterv a mentéhez. /

 

 

 

ruha-es-mente.jpg

Férfi díszruha - Női ruha XIX. sz.

Mente, sötétkék nyírottbársonyból aranyszínű paszománnyal díszített. Dolmány, csontszínű selyemszövet, aranyszínű fémfonallal brossírozott.

Szoknya és ruhaderék: Rózsaszínű selyemszövet, színes nyomott mintával. Ruhaderék, bordó nyírottbársony, aranyszínű zsínórral díszített. Ujja, fűzőbetétje, köténye: gépicsipke.

 

 

 

diszruha-1936.jpg

Női díszruha 1936.

Szoknya és ruhaderék, homokszínű alapon vörös selyemfonallal lanszírozott. Ujja, köténye gépi tűll alapon vertcsipke aplikáció.

/ Tüdős Klára szalonjából. /