Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A török félhold árnyékában.

2013.01.07

 

 

1600-i..jpg

 

A XVI. - XVII. században bár megjelennek a divat bizonyos formái hazánkban, de mégis ez az időszak az, amikor kezd kialakulni az egyéni, sajátos magyar viselet. Ezen viseletek, hosszú időre határozták meg a magyar öltözeteket és trendeket.

   

1500-ii..jpg

 

 

1500-iii..jpg

 

 

1500-iv..jpg

Polgári és paraszti viseletek.

 

 

 

1500-v..jpg

 

 

polgari-es-paraszti-viseletek-1660.jpg

 

 

 

 

-500-i..jpg

Menték, fiatalpár 1515.

 

  

1500-noi-viseletek.jpg

 

Női viseletek az XV. - XVI. században:

A XVI. - XVII. században a ruhákon megjelennek a nyugati gallér típusok, de szabásuk, mintázatuk, sajátos - egyedi. Az alsóruha ujját különböző módokon kötötték el s erre vették fel a díszes vállfűzőt. A szoknya a felsőrészhez hasonló anyagból készült és köténnyel viselték, melynek anyagai általában a finom selyem és csipke volt. A fűzős felsőre, könnyű köpenyt vettek, hidegebb időben pedig prémmel szegett, díszes mentét vagy földig érő kabát féle bélelt ruhát viseltek. A török hódoltság és a vallási harcok idején, a ruhák eltérőbbek voltak. Szabásuk, viselési formájuk hasonlatos volt, eltérésük inkább az anyagokban, színekben, mintákban voltak fellelhetőek. A katolikus viseletek díszesebbek, drágábbak voltak, mint például az Erdély területén élő Kálvinistáké. Ezen időkben jelenik meg az úrihímzés is és nagyobb hangsúlyt kapnak az ékszerek, melyek szinte uralják a ruhákat. A főkötők lehettek zártak vagy nyitottak, ezek mellett viseltek fátylat is és ritkább esetekben kalapot. A lábbeli a csizma volt, de kedvelték a magasított sarkú cipőket is.

 

 

noi-1600-ii..jpg

 

 

 

noi-1600-iii..jpg

 

 

 

ferfi-1600-i.jpg

 

Férfi viseletek a XV. - XVI. században:

A XVI. - XVII. században, testhez álló dolmányt viseltek, melynek hosszú ujját a " kutyafület " jó időben visszahajtották, télen pedig lehajtva viselték, így védve a kézfejet a hidegtől. A dolmány másik változata a csonka ujjú volt, mely alól kilátszott a csuklórésznél hímzéssel díszített ing. Az ünnepi ingeket arany - ezüstfonálal hímeztek, ezek alatt gyakran viseltek egy köldökig érő inget is, mely bőrüket védte a hímzéstől. A nadrág a lábvonalát követte s általában színes anyagból készítették. A dolmányra  anyagában mintás, hímzéssel, zsínórozással díszített felsőruhát vettek, ezt sodrott, arannyal ékített övekkel kötötték el derékrésznél, ezen viselve kardjukat. Hideg időkben, prémgalléros köpenyt viseltek és különböző formában készített arany - ezüst kapcsokkal fogták össze. Ezen felsőruhák hossza változó volt, de általában a térd vonaláig ért. Lábbeli a csizma volt, melynek színei a sárga, piros és a fekete volt. Fejükön a nyugati kalapok helyett, keleties süveget viseltek, melynek karimáját gyakran bevágták és ellenzőként használták.

 

 

ferfi-1600-ii..jpg

 

 

 

 

ferfi-1600-iii..jpg

 

 

 

 

ekszerek-xvi.---xvii.-sz..jpg

 

Ékszerek: XVI. - XVII. század

Zománcos csatt, díszövek, mellboglár, forgó.

 

 

 

1600-ii..jpg